Nacionalni pobjednici

 

Nacionalni pobjednik 2014/2015: Gornje Međimurje
www.visitmedimurje.com
 


Destinacija Gornje Međimurje je nacionalni pobjednik u izboru Europske destinacije izvrsnosti na temu „Turizam i lokalna gastronomija“. Neponovljiva pejsažna čipka gornjeg Međimurja koju kreiraju blaga vinorodna brdašca, plodna ravnica između moćnih rijeka i idilična sela okićena cvijećem mami vas da ih posjetite.  Ovu zelenu oazu  koja je dio UNESCO-va rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav najbolje ćete upoznati vozeći bicikl ili hodajući brojnim tematskim stazama. Zbog njezine uređenosti i  ljupkosti ovu regiju  mnogi nazivaju i “Vrtom Hrvatske”.  Iz tog plodnog vrta svakako kušajte jela spravljena od prepoznatljivih lokalnih namirnica:  bučinih ulja, jabuka, krumpira ili primjerice heljdine kaše. Meso iz tiblice, sir turoš, riječni smuđ ili kolač međimurska gibanica  samo su neka od prepoznatljivih  jela  koja se idealno sljubljuju s Pušipelom  te nizom drugih impresivnih bijelih i crnih vina.  Putovanje tradicionalnih i zdravih namirnica od polja od stola  doživjet ćete u starim  riječnim mlinovima, tradicionalnim uljarama ili drvenim prešama za grožđe, a u tipičnim restoranima, obiteljskim vinarijama i seoskim turizmima očekuje vas kušanje biranih specijaliteta. Nakon mnoštva  aktivnosti u prirodi i gurmanskih doživljaja najbolje ćete se opustiti u  termalnom hramu  Toplica Sveti Martin koje su u samom srcu ovog vrta zdravih užitaka. 

 

Finalisti 2014/2015: Daruvar-Bjelovar-Garešnica, Drniško zaleđe, Grad Buzet, Srijem i Slavonija – okusi Srijema i Slavonije.

     

 

Nacionalni pobjednik 2012./2013.: Stancija 1904, Svetvinčenat
www.stancija.comU srcu Istre, u općini izuzetno kulturno-povijesne vrijednosti, na 166 metara nadmorske visine, na samo 25 km udaljenosti od obale Jadranskog mora smjestila se  Stancija 1904. - destinacija izvrsnosti na temu „Pristupačan turizam“. Na imanju od 6000 m2 kojega okružuje suhozid, pokraj 200 godina stare ladonje (Celtis australis), stare istarske tradicionalne kuće renovirane su i pretvorene u turistički objekt - kuću za odmor s luksuznim apartmanima prilagođenim svima bez obzira na fizička ograničenja, godine ili invaliditet. Kretanje po imanju osoba s invaliditetom moguće je nesmetano i bez ičije pomoći, kao i boravak u vrhunski opremljenim sobama. Gosti Stancije 1904 mogu uživati predvečer u miru i tišini, odmarati se za vrijeme velikih vrućina u hladovini stabala, a preko dana provoditi svoje vrijeme: igrati golf, baviti se speleologijom, planinariti, obilaziti okolicu pješice ili na biciklu, otići u Akvarij u Puli, kupati se u Jadranskom moru, posjetiti gradove poznate po kulturnim i povijesnim znamenitostima ili uživati u mnogobrojnim manifestacijama i događanjima. Na svega 3 km od Stancije je Svetvinčenat, mjesto s nizom renesansnih kuća iz 16. stoljeća, gradskom lođom iz 18. stoljeća, šternom sagrađenom 1808., crkvama i čuvenim Kaštelom Grimani iz 1589. godine u kojem se održavaju: Istra Etno Jazz Festival, Festival plesa i neverbalnog kazališta, viteške igre, sajam starih zanata, razni koncerti i sl. Svi koji su željni mira, opuštajuće atmosfere, cvrkuta ptica, mirisa lavande, a uz to požele kušati specijalitete kraja, vrhunska vina, zabaviti se i kupati u moru, doći će na imanje Stancije 1904. koja brine o ekologiji i okolišu kao i njezina općina Svetvinčenat kojoj pripada.

Finalisti 2012./2013.: Grad Daruvar, Varaždin, Terme Tuhelj i Terme Jezerčica.


Tema 2011./2012.: Promocija projekta EDEN i hrvatskih destinacija izvrsnostiGlavni ured Hrvatske turističke zajednice prijavio je sudjelovanje u projektu EDEN 2011./2012. godine s aktivnostima promocije dosadašnjih pet destinacija izvrsnosti: oblikovanje i tisak plakata, oblikovanje i tisak preklopnog letka, izrada promidžbenog filma, izrada bannera, nastup na posebnim prezentacijama u Ljubljani i Beču, organizacija studijskog putovanja stranih novinara u pet destinacija izvrsnosti, nastup na poslovnim radionicama Buy Croatia u Zadru i Zagrebu, oglašavanje u domaćem i stranom tisku (Adria Zeitung, Croati Airlines, Putovanje za dvoje, Meridijani; Reise&Preise, Reisenfieber, Profi Reisen T.I.P., Horizont i dr.). Teme svih natječaja za dječje vrtiće i osnovne škole ekološko-edukativnog projekta VOLIM HRVATSKU povezane su s temama i ciljevima EDEN projekta, a ove godine tema natječaja „Djeca crtaju i pišu Hrvatsku“ je „Djeca, čuvari prirode“.

Ostale odrađene promidžbene aktivnosti su:
•    promocija na svim turističkim sajmovima na kojima nastupa Hrvatska turistička zajednica, projekcijom filma, dijeljenjem letka i isticanjem plakata kao na primjer na sajmovima u: Budimpešti, Berlinu, Beogradu, Varšavi, Londonu, Leipzigu, Poznanu, Münchenu, Parizu, Zagrebu;
•    promocija na internetskim stranicama Hrvatske turističke zajednice;
•    promocija putem medija, Hrvatske televizije i ambasadorice gđe Lidije Komes, njenom jednosatnom emisijom o EDEN destinacijama na Hrvatskom radiju.

Sufinanciranjem: turističke signalizacije, interpretacijskih tabli, novih proizvoda, inovativnih pristupa i novih tehnologija, sufinanciranjem projekata koji vrednuju održive oblike turizma i educiraju stanovništvo te promocijom svojih destinacija izvrsnosti, Glavni ured HTZ nastoji produžiti sezonu i izbjeći sezonalnost te privući što veći broj posjetitelja u turistički manje razvijena područja.

Hrvatski radio je zajedno s Pustarom Višnjica pobjedničkoj školi u projektu "Najljepši školski vrtovi" dodijelio godišnju nagradu - izlet u tu EDEN destinaciju.

Nositelji znaka destinacije izvrsnosti ostvarili su višestruke kvalitativne koristi za posjetitelje i lokalno stanovništvo. Povećala se njihova medijska popraćenost koja se pokazala kao kvalitetni marketing koji je uzrokovao prepoznatljivost tih destinacija na nacionalnoj razini, kao eko destinacije koje brinu o svojem okolišu i očuvanju kulturne baštine. Sve to zajedno dovodi do povećanja broja domaćih i stranih turista i posjetitelja. Osim toga, veća medijska pozornost olakšala je put do krajnjih korisnika. Destinacijama se otvorio put prema financiranju raznih projekata i programa u Hrvatskoj i prema fondovima EU (IPA za turizam), te sudjelovanju u drugim europskim projektima. Neke destinacije postale su poželjni partneri za prekograničnu suradnju, a neke su postale interesantne za potencijalne investitore u turizmu. Titula "Europska destinacija izvrsnosti" potaknula je svijest mještana o ulaganju u kvalitetu smještajnih kapaciteta i ugostiteljskih objekata, osmišljavanje novih programa i ponude temeljene na prirodnim vrijednostima te uređenju svojih okućnica i mjesta.


Nacionalni pobjednik 2010./2011.: Pustara Višnjica
www.visnjica.hrPustara Višnjica nalazi se nedaleko od Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji. Ovo slavonsko  imanje okruženo je zelenom oazom - perivojem starih jablana, kestenova i dudova. Pustara je nekadašnje prostrano poljoprivredno zemljište koje je služila za uzgoj i ispašu stoke, a danas turistički kompleks sa smještajnim kapacitetima, dvoranama za seminare, autohtonom slavonskom kuhinjom, ergelom konja, eko uzgojem raznovrsnog bilja i brojnim mogućnostima za sportske aktivnosti. Obnova devastirane pustare počela je 2005. godine i sa svojim sadržajima predstavlja prototip održivog razvoja  te je stoga nagrađen u kategoriji „Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta“. Ovaj fascinantan primjer oživljavanja starog slavonskog imanja atraktivan je zbog očuvane pejzažne cjeline, blage klime, svježeg zraka  i očuvanog graditeljskog naslijeđa. Obnovljene su stare štale, ergela koja danas broji 73 konja, uređeno je uzgajalište jelena lopatara i muflona. Restoran hotela nudi autentičnu slavonsku gastro ponudu obogaćenu novim kulinarskim trendovima, a za pripremu jela koristi voće i povrće iz vlastitog eko vrta.

Finalisti 2010./2011.: Turistički kompleks Cimper, Muzej Staro selo Kumrovec, Parenzana – put zdravlja i prijateljstva i Vukovarski nokturno.


Nacionalni pobjednik 2009./2010.: grad Nin
www.nin.hrPovijesni gradić Nin je zahvaljujući svojim očuvanim i prirodnim vodenim resursima postao nacionalni pobjednik za Europsku destinaciju izvrsnosti na temu „Turizam uz vode“. Centar drevnog grada je otočić, promjera 500 m, povezan s kopnom dvama mostovima te okružen pojasom čistog mora i dugim pješčanim plažama. Uz bogatu povijesno-kulturnu baštinu, ovaj slikoviti gradić obiluje i prirodnim ljepotama, te brojnim mogućnostima za odmor i rekreaciju. Tu se nalaze starohrvatske crkve izgrađene između 9. i 12. stoljeća, jedinstvene u Hrvatskoj i široj mediteranskoj regiji. Crkva sv. Križa najpoznatiji je ninski građevni spomenik, poznata je i kao "najmanja katedrala na svijetu", krstionica kneza Višeslava, ostaci potopljenih brodova (Condura Croatica), ostaci bedema oko grada, Muzej ninskih starina i riznica župne crkve. Nin se, između ostalog, može podičiti i „Plavom zastavom“ kao dokazom izrazito čistog mora, ljekovitim blatom te endemskim vrstama biljaka i životinja. Također je svojim prostornim planom jasno odredio cilj razvoja svog turizma – postati tzv. butik odredište koje, prije svega, poštuje tradiciju i u svom ekološki očuvanom prostoru razvija kulturni, vjerski i zdravstveni turizam.

Finalisti 2009./2010: Fužine, Ilok, Karlovac i Krapanj.


Nacionalni pobjednik 2008./2009.: NP Sjeverni Velebit
www.np-sjeverni-velebit.hrTitulu nacionalnog pobjednika EDEN natječaja za 2009. godinu na temu „Turizam i zaštićena područja“ nosi Nacionalni park Sjeverni Velebit. Područje je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Površina parka iznosi 109 km2, a unutar istog nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen. Duboke vrtače, špilje i ostali upušteni zemljopisni oblici parku pružaju nenadmašan doživljaj raznolikosti. Do sada otkriveno više od 150 jama, od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće. Park je nenadmašan izvor aktivnosti za posjetitelje u potrazi za planinskim sportovima. Veliki broj staza za pješačenje, biciklizam i skijaško trčanje koje vijugaju između planina otkriva panoramske poglede na zadivljujuće krajolike. Zbog sve većeg broja posjetitelja u parku, pozorno se prati ekološka ravnotežu na tom području s ciljem da se što bolje očuva park u netaknutom stanju.

Finalisti 2008./2009.: PP Lastovsko otočje, PP Papuk, Park šuma i dvor Trakošćan i PP Učka.


Nacionalni pobjednik 2007./2008.: grad Đurđevac
www.tz-djurdjevac.hrĐurđevac, kao Grad Picoka, nositelj je titule EDEN za  svoju izvrsnost u promicanju i čuvanju nematerijalne kulturne baštine i ove se godine u Europi spominjao među najboljim turističkim odredištima u Hrvatskoj, te među isto takvima u Europi.  
Najveća kulturna manifestacija cijele Koprivničko-križevačke županije zasigurno je Picokijada, nastala na temelju slavne legende o picokima koja slavi hrabrost i domišljatost Đurđevčana. Odolijevajući vojsci Ulama-bega koja je strpljivo opsjedala grad ne bi li njegove stanovnike izgladnjivanejm privela na predaju, Đurđevčani ispaljuju topom svog posljednjeg pijetla. Misleći kako imaju nepregledne zalihe hrane, vojska se povlači, a Đurđevčani do danas slave veličanstvenu pobjedu. Picokijada osim scenskih prikaza legende o Picokima nudi i niz drugih priredaba poput povorke aranžiranih kola, izložbe kolača i mnogih drugih.

Finaliisti 2007./2008.: Čakovec – grad Zrinskih, Etnoland Dalmati - Pakovo selo, Sinj - grad alkara i Sisak – grad pobjeda.


Nacionalni pobjednik 2006./2007.: općina Sv. Martin na Muri
www.tzm.hrSveti Martin na Muri je 2007. godine dobitnik nagrade za najbolju europsku ruralnu destinaciju izvrsnosti. Općina Sveti Martin na Muri bila je jedna od prvih lokalnih zajednica u Hrvatskoj koja je usvojila dokument “Strategija razvoja ruralnog turizma općine Sveti Martin na Muri”. Glavni je cilj bio uspostaviti održiv ekonomski razvoj temeljen na očuvanju prirodne baštine. Primjena strategije osigurala je svježi poticaj lokalnoj zajednici, naročito uvođenjem održivog turizma kao najvažnije ekonomske aktivnosti. Ovakav pristup pridonio je poboljšanju i raznolikosti ponude turističkih usluga, ne samo u Svetom Martinu na Muri, nego i cijeloj međimurskoj regiji te čak i širom kontinentalne Hrvatske.
Ovu najsjeverniju hrvatsku općinu čini zaštićeni krajolik rijeke Mure koju zajedno s njezinim rukavcima nastanjuje velik broj vrsta riječnih riba, vodozemaca, močvarnih ptica, a livade i šumarke niska i visoka divljač. Stoga je ovo idealan kraj za lov, ribolov, jahanje, biciklizam i kušanje međimurske kuhinje na seoskim domaćinstvima. Između pitomih šuma i vinorodnih brežuljaka međimurskog kraja kriju se wellness oaze: moderno termalno kupalište "Sveti Martin na Muri" i "Spa Golf Hotel".

Finalisti 2006./2007.: Bilje, Karanac, Roč i Veliko Trojstvo.

 
 
 
 

Izjava o kolačićima (Cookie policy)

Kako bismo vam pružili najbolje iskustvo naše stranice, te kako bi stranica radila ispravno, ova stranica na vaše računalo sprema malu količinu informacija (cookies - kolačići). Korištenjem stranice croatia.hr pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne.

Što je kolačić?

Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići omogućuju stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Oni obično spremaju Vaše postavke i postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik, e-mail adresa ili lozinka. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internet preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici.


Isto tako nama omogućuju da mjerimo posjećenost i izvore prometa na našim web stranicama, te sukladno tome možemo poboljšati performanse na našim stranicama.

Sve informacije koje kolačići prikupljaju se akumuliraju i anonimne su, a omogućuju nam praćenje učinkovitosti stranice i ne dijele se s bilo kojim drugim subjektima.

Sve ove informacije mogu biti spremljene jedino ako Vi to omogućite - web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im Vi niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu.

Onemogućavanje kolačića

Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na našim web stranicama.

Više o kolačićima možete naći ovdje:

HTTP cookie
Cookies